Vaihdevuodet –

oireita vai uuden elämän alku

Naisen ja  elämän syklinen luonne

Mitä tarkoittaa syklisyys, muutos, elämän kiertokulku. Rakastan sitä, miten kaikki muuttuu ja elää. Kaikella on aikansa. 

 

On aika herätä, on aika nukkua, on aika ponnistella, tehdä työtä ja on aika nauttia, yhdistyä johonkin suurempaan. Luonnossa kaikki syntyy, kaikki elää ja kaikki kuolee silloin kun sen aika on. 

 

Luonnossa tämä näkyy selkeästi, kukat kukkivat kun on niiden aika, satoa keräämme sadonkorjuun aikana, puut heräävät loistoonsa jokaisena keväänä, kyselemättä. Kun aika on ohi, vetäytyvät nekin kuoreensa lepäämään. 

 

Aurinko nousee ja laskee, kuu täyttyy ja vähenee, vuorovedet nousevat ja laskevat. Ihminenkin on vain yksi osa luontoa luonnon syklit pätevät yhtä lailla myös meihin.

Syklien tuntemisen voima

Kiinalaisen lääketieteen mukaan naisen elämä kulkee elementistä toiseen seitsemän vuoden sykleissä, miehen elämä kahdeksan vuoden sykleissä. 7 vuoden syklien mukaan, n. 49  vuoden iässä naisen kuukautisvuoto jää pois, Tian Gui eli Taivaallinen vuoto lakkaa. Vaikka kuukautiset loppuvat ei naiselle ominainen syklisyys ja syklinen luonne kokonaan katoa. 

Naisen arkielämässä tämä syklisyys on selkeimmin mukana kuukausittaisen kuukautiskierron yhteydessä. Yksinkertaisimmillaan kohtu täyttyy ja kohtu tyhjenee. 

Symbolisesti on aika kerätä kokemuksia ja aika päästää irti turhasta. 

Oman kuukautiskierron ja syklin tiedostava ja hyväksyvä seuraaminen voi tuoda käyttöösi valtavia voimavaroja. Voit oppia milloin on aika levätä ja vetäytyä tai milloin on aika luoda uutta ja toimia, milloin on aika nauttia ystävyydestä tai milloin seksuaalisuutesi on nautinnollisinta. 

Omaa sykliä on mielenkiintoista myös verrata muihin luonnonilmiöihin, kuten kuun kiertoon. 

 

 

Vaihdevuodet – viisaan naisen aikakausi

 

 Vaihdevuosien alkaessa olet astumassa uuteen elämänvaiheeseen, jossa voit vapaasti tutkia elätkö omien arvojesi ja sydämesi mukaista elämää. 

 

On aika hyvästellä hedelmällinen äiti-aika ja tarttua mahdollisuuteen omaan itseen tutustumisessa ja itsen uudelleen luomisessa. Nyt on aika aloittaa viisaan ja hehkuvan tietäjänaisen aikakausi. 

 

Nykypäivän hektisessä ja kuluttavassa elämäntyylissä vaihdevuodet voivat alkaa jo huomattavasti aiemmin. Jo alle nelikymppiset naiset voivat tuntea vaihdevuosiin liittyviä oireita kehossa hormonaalisten muutosten myötä. Tämä aikaistuminen on nähtävissä myös nuorilla kuukautisten alkamisajankohdassa.

 

Vaihdevuosioireet – millaisia oireita voi ilmetä

 

Oireet vaihdevuosien aikana voivat olla melko huomaamattomat jos nainen on huolehtinut itsestään hyvin fyysisesti ja henkisesti ja elänyt sydämen ohjauksessa siten kuin syvimmillään on tahtonut. Jos tähän asti eletty elämä on jollain lailla oman sydämen vastaista henkiset oireet voivat ilmentyä vaihdevuosien alkaessa. 

 

Kehossasi voi ilmentyä fyysisiä kiputiloja tai henkinen puoli voi alkaa oireilla. Oireet saattavat olla kevyitä, rankkoja tai mitä vain tältä väliltä mutta näin keho ilmoittaa tarpeesta käsitellä kaikki henkiset epätasapainotilat ja sydämen vastaisuudet. Esiin nousevien asioiden ja kiputilojen huomiointi ja käsittely vapauttaa sinut uuteen elämänvaiheeseen. 

 

Mistä apua oireisiin

 

Helpotusta oireisiin voi löytää mm. seuraavista:

 

  • Terveellinen tasapainoinen ravinto; riittävästi energiaa, rasvoja ja proteiineja + vihanneksia ja hedelmiä. Unohtamatta nautiskelua ja jälkiruokia. Tärkein ohje ravintoon löytyy kiinalaisesta lääketieteestä: Nauti ruoasta!  Oli se sitten olosuhteista johtuen mitä tahansa, nauti se kiitollisuudella ja hyvällä fiiliksellä. 

 

  • Tarpeen mukaan luontaistuotteet voivat tasoittaa oloa ja helpottaa nukkumista.

 

  • Omaan olotilaan sopiva liikunta pitää kehon energiat ja nestekierron virtaavana. Voit kokeilla mm. erilaisia tansseja, joogaa, painoharjoittelua, metsäkävelyitä jnejne.

 

  • Henkinen työskentely,  tunteiden kuuntelu ja omaan itseen tutustuminen. 

 

  • Rakastelu yksin tai kumppanin kanssa. 

 

  • Erilaiset hoidot; Kosketushoidot: hieronnat, luontaishoidot. Kiinalaisen lääketieteen akupunktio. Helpotusta mm. kuumuusoireisiin, hikoiluun, unettomuuteen, kiputiloihin. Perinteinen suomalainen verikuppaus. Tutustu eri hoitomuotoihin ja testaile vaikka useampaakin löytääksesi itsellesi sopivan hoitajan ja hoitomuodon. 

 

  • Syvemmän yhteyden luominen muihin naisiin, ystävyyden vieminen syvemmälle tasolle tai naisten piirit. 

 

  • Rentoutuminen, meditaatio, hengitysharjoitukset. Näitä löytyy myös ohjattuina esim YouTubesta.

 

Ikääntyminen – länsimainen vs itämainen ajattelutapa 

 

Länsimainen ajattelutapa kunnioittaa nuorekkuutta ja suorittamista; maskuliinienergian vahvuutta. Tämä on tärkeä osa myös naisen elämää, mutta jos asioiden suorittamisesta tulee koko elämä alkaa naisen keho ja mieli oireilla. 

 

Voit kokea fyysisia kipuja eri puolilla kehoa, jotka tuovat omaa viestiään ja toivovat sinun kuuntelevan niitä. Kivut voivat kertoa hidastamisen tarpeesta, hellittämisen tarpeesta, tarpeesta olla itselle läsnä. 

 

Tarpeesta kysyä itseltään; miten minä voin? Kuka minä todella, todella olen? Mitä minä haluan jos ja kun saan täysin itse päättää? 

 

Voit kokea selittämätöntä tyhjyyden, kaipauksen ja tyytymättömyyden tunnetta vaikka näennäisesti kaikki olisi hyvin. Jokin osa sinusta kaipaa jotakin selittämätöntä.

 

Yksi kantavimpia ja sykähdyttävimpiä osia elämässä on usko ja luottamus elämän selittämättömään voimaan. Voimaan joka kantaa ja yhdistää meitä kaikkia, mutta kukaan ei täysin pysty selittämään. Tämä voima on täysin kokemuksellinen ja tiedostaaksesi tämän on sinunkin koettava se. Olet ehkä joskus tuntenut ja aistinut osia tästä energiasta, tosiolevaisuuden eri tasoista ja sielusi janoaa lisää. 

 

Ensimmäinen porttisi tänne on hengitys. Hengitys yhdistää kehosi ja mielesi ja voit kokea olevasi yhteydessä kaikkeen.

 

Suorittavan maskuliinienergian toinen puoli on naisellinen feminiinienergia. Sen voima pohjautuu antautumiseen, ei vain suorittavaan ja tavoitteelliseen tekemiseen vaan hellittämiseen, elämälle antautumiseen. 

 

Antautuminen olemiselle, rakkaudelle ja nautinnolle tuokin yllättäen selittämättömän voiman ja sytyttää sisimmässäsi roihun, jota ei ole kontrolloinnilla ja ylisuorittavalla tekemisellä löytynyt.  

 

Suorittamalla se jokin on vain paennut; aina seuraavan tavoitteen ja suoritteen taakse. Aina voisi laihtua vielä 5 kg, syödä vähän vähemmän sitä tai tätä, treenata kovemmin tai lisätä kontrollia, joka todellisuudessa kuihduttaa syvintä olemustasi. Tavoite on vain yksi ansa muiden joukossa, joka karkaa koko ajan kauemmas. 

 

Pysähdy siis välillä iloitsemaan ja juhlistamaan; huomaamaan aikaansaannokseksi ja nauttimaan kaikesta mitä sinulla jo on. Anna elämän tulla, pyri luottamaan sen voimaan. Pehmennä, vastaanota, päästä irti kontrollista.

 

Kiitollisuuden tunteminen on toinen portti näkymättömän aistimiseen ja elämän taianomaisuuden lisäämiseen. 

 

Naisen elämässä oman syklisyyden oivaltaminen, oman lantiossa asuvan voiman tiedostaminen, asioiden syvällinen jakaminen muiden naisten kanssa, luovuuden lähteeseen yhdistyminen ja luvan antaminen keholliselle nautinnolle tuovat tunteen eheytymisestä, kokonaisuudesta ja kuulumisesta johonkin suurempaan. 

 

Antautuminen avaa portit ikiaikaiselle tiedolle; sydämen viisaudelle, jota jo isoäitimme ja esiäitimme kantoivat mukanaan. Viisaan naisen, kuningattaren, tietäjän aikakausi. 

 

Vaali omaa yhteyttäsi näkymättömään, mutta sitäkin tuntuvampaan todellisuuteen. 

Sydämen ohjauksessa eläminen – mitä tarkoitan

 

Anna totuuden vapauttaa sinut. Oma totuus, oman sydämen kuuntelu; tee juuri täsmälleen niin kuin sydämessäsi tiedät oikeaksi. Tapasi ja elämäntyylisi voi olla täysin omanlaisesi. 

 

Uskon, että jokainen nainen tiedostaa jollain lailla, mitä tarkoitan sydämen ohjauksella.  

 

Oletko joskus tehnyt asioita, jotka eivät ole tuntuneet täysin oikeilta tai olet ehkä tehnyt jotakin miellyttääksesi tai jotta kokisit olevasi sopiva tai oikeanlainen tietyssä tilanteessa? Miettinyt miten tämä kuuluisi tehdä tai miten sinun tulisi käyttäytyä olevasi hyväksytty muiden tai jonkun muun silmissä? Pelännyt, että sanomalla ei, olemalla vääränlainen, liian herkkä tai liian vahva et ehkä olisikaan rakkauden arvoinen?

 

Oletko joskus hylännyt oman tunteesi? Oman naisellisen puolesi? Sinun ei enää tarvitse. Voit elää elämää omasta sydämestä käsin, juuri niin kuin sinusta tuntuu hyvältä. Sinun ei tarvitse lopettaa muiden rakastamista ja kunnioittamista, mutta älä enää hylkää itseäsi sen varjolla. Tasapainoinen yhteyden luominen molempiin polariteetteihin; omaan feminiini- ja maskuliinienergiaan luo valtavasti elinvoimaa sinulle. 

 

“Itse hylkäsin omaa naiseuttani 30-vuotiaaksi, aina ensimmäisen lapseni syntymään asti. Raskaus ja synnytys herättivät minussa uinuneen feminiinienergian ja naisellisuuden kokemuksen. 

 

Aiemmin minulle oli tärkeää pärjätä ja olla puskevalla ja suorittavalla tavalla vahva, olla rento ja hyvä jätkä eikä missään nimessä liian herkkä, vaikea saati vaativa. Kyllä minulle käy. Halusin olla mahdollisimman helppo, hajuton, mauton, näkymätön; myötäilin, vältin konflikteja ja samalla hylkäsin itseäni ja omaa naiseuttani yhä syvemmin. 

 

Tyytymättömyys sisälläni kasvoi, kehoni kipuili, sain outoja fyysisiä oireita, turrutin vaikeat tunteet päihteillä. 

 

Peloista ohjautuva miellyttämisen tarve, johti minut lopulta parisuhteeseen, johon liittyi narsistista käytöstä, alistamista ja väkivaltaa henkisesti ja fyysisesti sekä päihteiden käyttöä. 

 

Rankkaa tuolloin, mutta jotenkin, kun tiedostin olevani enää vain varjo itsestäni koin myös heräämisen ja sain kokemuksia näkymättömistä auttajista sekä häivähdyksiä omasta voimasta. 

 

Muutos tuosta pisteestä tähän pisteeseen on ollut pitkä ja monivaiheinen prosessi; olen luonut itseni vuosien aikana uudelleen. Omilla ajatuksillani ja teoillani. Kukaan ei ole tehnyt sitä puolestani. Myös sinä pystyt siihen.” 

Luo itsesi uudelleen

 

Sinä olet sitä mitä ajattelet olevasi. 

 

Sielusi, jossain siellä ajatusten ja tunteiden alla on toki aina pysyvä ja syvin olemuksesi, mutta sen päälle rakennetut suojamuurit, opitut uskomukset ja rajoitteet määrittävät sitä mitä koet olevasi ja mitä ilmennät ulospäin. 

 

Ajatuksillasi voit luoda itsesi uudelleen. 

 

Vaihdevuosien tuomissa mylleryksissä oman itsen uudistaminen ja sen hetkiseen itseen syvemmin tutustuminen voi tuntua erityisen hyvältä. Ehkä tässä vaiheessa olisi aika uudistaa myös ulkoista tyyliä. 

 

Keho ei ole enää samanlainen kuin teini-iässä, parikymppisenä tai kolmekymppisenä. Ja shokeeraavaa totuus; sen ei tarvitsekaan olla! Olet nyt nainen, elämää nähnyt ja kokenut, viisas tietäjänainen. 

 

Oman tyylin uudistaminen, vaatekaapin päivitys, uusi hiusmalli. Voit valita juuri sellaisia vaatteita, jotka tuntuvat hyvältä päällä ja tuovat esiin kauniin muotosi. Nauti uudesta itsestäsi, iloitse ja leiki. 

 

Feminiininen naisellinen energiasi herää ja kehrää kun annat itsesi leikkiä ja nauttia elämän kauneudesta. Ilo saa kehon energiat ja nesteet virtaamaan ja tuo valtavasti elinvoimaa. 

Keho, muoto, nautinto

 

Naisen keho kokee elämän aikana usein suuria myllerryksiä ja se saattaa muuttua paljonkin; teini-ikä ja sen jälkeiset hormonimuutokset, mahdolliset raskaudet, synnytykset ja monet muut tekijät vaikuttavat. Välillä voi olla vaikeaa tunnistaa itseään peilistä. 

 

Oman kehon muoto saattaa muuttua myös vaihdevuosi-ikää lähestyessä; lantiolle ja vyötärölle voi tulla kaunista naisellista pehmeyttä. Kehoon voi alkaa tutustua uudelleen lempeyden ja nautinnon kautta ja oppia arvostamaan kehoa sellaisena kuin sen on. 

 

Keho mahdollistaa meille mm. liikkumisen tuoman ilon, raskauden ja synnytyskokemuksen, erilaisten tunteiden ja ekstaattisen nautinnon kokemisen. 

 

Mielestäni nautinnon kokeminen jos mikä, on erittäin hyvä syy antaa keholle sen ansaitsema arvostus ja kunnioitus. 

 

Voisitko opetella kiittämään ja rakastamaan kehoasi? 

 

En väitä, että se olisi helppoa tai nopeaa, mutta sitäkin tärkeämpää. Esteenä saattaa olla monenlaisia uskomuksia, häpeää ja eri syistä rakennettuja suojamuureja. Nämä uskomukset, häpeän ja suojamuurit voit kuitenkin tiedostaa, kohdata ja tuntea niiden aiheuttamia tunteita. Hyväksyä ne ja sitten päästää tarpeettomista kerroksista irti. 

 

Kiitä kehoasi. Rakasta kehoasi. Ole itsellesi hyvä. 

 

Tiedosta. Tunne. Nimeä ja hyväksy. Päästä irti.

Seksuaalisuus – uudet sävyt

 

Vaihdevuosien alkaessa voi seksuaalisuus löytää uusia sävyjä. Hedelmällinen aika loppuu ja raskauden pelon poistuminen voi vapauttaa myös henkisesti. 

 

Voikin olla innostava ajatus aloittaa itseesi ja kehoosi tutustuminen uudelleen. Omaan seksuaalisuuteen voi tutustua syvemmällä tasolla; mistä minä itse ihan oikeasti nautin ja mistä minä pidän. Anna itsellesi aikaa ja tutustu rauhassa omiin intohimon herättäjiisi. 

 

Myös kumppaniin voi tutustua uudelleen ja tutkia yhdessä seksuaalisuuden eri sävyjä. Ajan antaminen nautinnolle voi tässä elämänvaiheessa olla helpompaa; mahdolliset lapset alkavat pärjäillä omillaan ja aikaa yhteiselle nautinnolle vapautuu enemmän. 

 

Muista ilo ja leikki myös makuuhuoneen puolella, elämän ei tarvitse olla liian vakavaa. Elämä on nauttimista varten. Nyt jos koskaan on sen aika. 

 

Anna itsellesi lupa nauttia seksuaalienergian monivivahteisista sävyistä ja ekstaattisista tuntemuksista. Vapaana virtaava seksuaalienergiasi välittyy hehkuna, ilona ja uutta luovana voimana jokaiseen elämän osa-alueeseen, ei vain seksiin. 

 

Kehosi on olemassa nautintoa varten!